• OČETOVSKI DOPUST
 • Glavna slika za - OČETOVSKI DOPUST

  Očetovski dopust je namenjen očetom oz. drugi osebi, ki varuje in neguje otroka, da bi že ob rojstvu skupaj z mamo sodeloval pri negi in varstvu otroka.

  OČETOVSKI DOPUST ZA OČETE OTROK ROJENIH PO 1. 5. 2018
  Očetje otrok, rojenih od 1. 5. 2018 dalje  lahko izrabijo vseh 30 dni očetovskega dopusta skupaj, lahko pa v dveh delih. Najmanj 15 dni (lahko več) je potrebno izrabiti v času od rojstva otroka do najkasneje en mesec po poteku starševskega dopusta (to je nekje do enega leta otrokove starosti), preostanek pa do končanega prvega razreda osnovne šole.

  Očetje lahko očetovski dopust koristijo v strnjenem nizu (izraba po dnevih ni več mogoča).

  Pri uveljavljanju pravice do očetovskega dopusta morate biti pozorni:

  • najkasneje dan pred nastopom očetovskega dopusta (po rojstvu otroka) se oglasite na centru za socialno delo, na katerem je mati uveljavljala pravico do materinskega dopusta oziroma do starševskega dodatka
  • najkasneje 30 dni pred predvidenim nastopom očetovskega dopusta obvestite vašega delodajalca o nameri izrabe dopusta
  • v primeru zunajzakonske skupnosti je potrebno za uveljavljanje te pravice predložiti zapisnik o priznanju očetovstva
  • oče  mora s posebnim obrazcem obvestiti center za socialno delo o izrabi dodatnih 15 dni očetovskega dopusta.

  Očetovski dopust, če ga oče ni izrabil, lahko pod enakimi pogoji izrabi druga oseba, materin zunajzakonski partner in partner ali partnerka registrirane istospolne partnerske skupnosti, ki dejansko neguje in varuje otroka.

  KORIŠČENJE DOPUSTA ZA OČETE OTROK ROJENIH PRED 01.05.2018
  Plačane dneve očetovskega dopusta lahko uveljavljajo tudi očetje otrok, mlajših od treh let, ki še niso v celoti izkoristili neplačanega dela očetovskega dopusta, tudi če so v letu 2016 že pridobili pravico do 5 plačanih dni oziroma v letu 2017 do 10 plačanih dni. Če so jih že izkoristili, bodo imeli možnost izrabiti še 5 oz. 10 dni. Če pa teh 5 ali 10 plačanih dni še niso izkoristili, bodo lahko izrabili 10 dni v strnjenem nizu.